DISCLAIMER: Tujuan post ani bukan untuk mengajar orang generate a valid credit card number ni ah. Ini hanya bertujuan untuk ‘general knowledge’ semata mata. And, it’s fun.

How credit card ‘numbers’ are generated? (click title for original website)

Kalau kita meliat those 16 digits on your credit card, probably some inda pikir apa2 but some others may think berapa trillion combination boleh di buat dari 16 nombor ani. Dalam erti kata lain, payah jua kan mengada ada kan numbur credit card ani secara rambang untuk kegunaan yang inda baik baik atu.

Tapi sebenarnya, the first 6 digits of a credit card ani memang fixed, ia melambangkan nombor issuer credit card atu, HSBC kah, apa kah. Dan nombor yang paling hujung adalah di lagau the ‘check digit’. Karang lagi ku explain apa benda nya ni. So, 16 – 6- 1 = 9 nombor sahaja yang di perlukan untuk generate a valid credit card number.

Salah satu cara yang paling senang untuk generate nombor visa yang valid ialah dengan Luhn Algorithm. Algorithm ani di cipta oleh seorang scientist IBM, Hans Peter Luhn. Tujuan Algorithm ani di cipta sebenarnya untuk validity check, tapi telah di salah gunakan oleh credit card fraudster.

Di sini saya akan menerangkan serba sedikit macamana Luhn Algorithm ani di gunakan. Take this sample VISA card as an example:


As stated on the card, nombornya ialah; 4552 7204 1234 5678. Mula dari the last digit (8), tani darab by 2 every second digit numbur visa ani. Maksudnya sini, untuk card yang ada 16 digit, tani double nombor yang berada di posisi ke 15th, 13th, 11th, 9th…digits (digits yang di posisi angka ganjil). Supaya menyenangkan cuba refer ke diagram di bawah ani:

The series of digits yang diatas atu numbur original dan yang di bawah ialah yang sudah di darab 2. Kalau ada numbur yang sudah di darab 2 jadi double digit (contoh: 7 x 2 = 14), campur saja dua digit tersebut (contoh: 7 x 2 = 14, 1 + 4 = 5). Sekarang, campurkan nombor yang baru tani perolehi (highlight hijau dalam diagram diatas), seperti contoh di atas, selepas adding up tani dapat 61. Tapi bagi kad yang ‘valid’, our sum have to be a divisible by 10. Maksudnya sum tani atu boleh di bahagi by 10. Di sini, 61 inda dapat di bahagi by 10. So this card is invalid.

Untuk mendapatkan nombor visa yang valid, fraudsters boleh mengubah suai salah satu nombor kad ani. Sebagai contoh, cuba tani ubah nombor hujung kad ani daripada 8 kepada 7. Sum up the doubled version, sure enough you’ll get 60, which is perfectly divisible by 10! Aha, kan tadi ada ku mention tentang ‘check digit’, nombor yang hujung sekali ani. Ialah fungsi nya sudah ni. Supaya nombor credit card ani match up dengan Luhn Algorith. Senang kan…

Tapi, senang pun cara untuk generate a visa number, you need luck untuk menabak nombor credit card yang sudah kena issue. Kita perlu jua CVV, CVC code dan expiry date. Code2 yang lain atu pakai another algorithm called CVV algorithm. Bagi credit card yang ada 16 digit, sudah ada 1 billion possible outcome tu. Kalau tergenerate nombor yang belum kena issue, the issuer boleh detect tu. But not right after kita purchase barang. Upon purchasing, diorang detect the validity saja, yang ku explain tadi. So kalau kita paham algorithm di atas tadi, kita boleh generate a valid credit card number sudah tu.

Tapi kalau ngam yang kena issue, siok lah shopping. hehe. Kidding! (Don’t try this at home!) Method ani untuk amateurs lah saja ni. Biasa yang kan cuba2 purchase barang online lah. (Again.. jangan tah cuba cuba. Masuk penjara karang inda paedah2). Oh well, lagipun 1 in a billion kita boleh dapat a VALID and ISSUED credit card. haha.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: