Skim piramid atau skim cepat kaya tidak memerlukan sebarang ‘effort’

Julai 8, 2010

Ramai diantara ahli-ahli skim piramid mengatakan program yang mereka ikuti tidak sama sekali bercirikan skim piramid kerana salah satu definasi skim piramid mengatakan bahawa kalau sesuatu program itu berlandaskan skim piramid, kita masih boleh menjana pendapatan lumayan tanpa sebarang usaha.
Sebenarnya dalam definasi skim piramid, mencari dan merekrut downline adalah di kira ‘doing nothing’. Kalau ‘doing nothing’ bermaksud ‘literally’ tidak membuat apa benda sekali pun (I.e., limpang-limpang staring at the ceiling), skim piramid pun tidak akan ujud. Hanya orang yang tidak bernyawa boleh ‘do nothing’. Cuba ‘search’ atau ‘google’ perkataan ‘Pyramid scheme’, di mana-mana website pun akan mengatakan skim piramid adalah skim di mana jualan utama sesebuah kompeni adalah membership dan bukan produk. Mereka juga menggunakan duit dari member baru untuk membayar member yang sebelumnya. Skim piramid biasanya akan cuba untuk menutup niat sebenar mereka dengan menyertakan beberapa produk dengan setiap membership.

Cuba kita perhatikan bisnes legit di sekeliling kita, mereka akan mempromosikan bisnes mereka dengan menerangkan dan menyampaikan kebaikan produk yang mereka jual. Sebab tanpa hasil jualan produk tersebut mereka tidak akan mendapat keuntungan. Berbeza dengan skim piramid di mana produk mereka tidak akan mendatangkan keuntungan jika di jual tanpa memaksa pelanggan untuk menjadi member.
Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: