Skim cepat kaya – Infinity Downline

Jun 26, 2010

Baru baru ani heboh lagi tentang skim cepat kaya yang bergelar Infinity Downline. Dari yang saya baca, skim ini sangat hebat bunyinya. Tidak seperti skim lain yang mencuba sedaya upaya untuk menyembunyikan dan menafikan matlamat mereka untuk mengaut keuntungan dengan cara yang di haramkan islam (skim piramid atau skim cepat kaya). Tapi ini mungkin kerana skim ini berasal dari negara bukan Islam iaitu Amerika Syarikat. Mereka tidak perlu bimbang dengan hukum hakam.

Modus operandi skim ini sama sahaja; cari downline, kita dapat untung. Yang membuatkan ia unik, mereka tidak mengenakan admin fee, 100% kutipan dari downline adalah milik upline. Dan yang lebih hebat lagi, downline mesti mengekalkan pembayaran tetap setiap bulan. Ini bermakna setiap orang yang berada dalam skim ini akan mendapat keuntungan setiap bulan! Semakin ramai rekrut, semakin banyak lah keuntungan bulanan.

Akan tetapi, sehebat mana pun mana-mana skim piramid di dunia ini, ia tidak akan kekal. Kerugian dari skim piramid ini ada saya terangkan di dalam artikel saya yang lalu. (Penjualan Kad Kredit Visa)

Tetapi berterus terang saya katakan, saya memang tidak meneliti atau membaca website mereka dengan bersungguh-sungguh kerana memang saya tidak berminat langsung. Jadi, saya mohon maaf jika skim mereka adalah lebih hebat lagi sebenarnya sehingga mampu mengatasi masalah kehabisan downline.

Hebat atau tidak hebat pun, skim sebegini tetap haram di sisi Islam kerana ia berasaskan riba. Sila baca artikel saya tentang pandangan Islam terhadap skim sebegini untuk keterangan lebih lanjut.

Definasi skim cepat kaya dari Wikipedia:

A get-rich-quick scheme is a plan to acquire high rates of return for a small investment. Most such schemes promise that participants can obtain this high rate of return with little risk.

Most get-rich-quick schemes also promise that little skill, effort, or time is required.

15 Responses to “Skim cepat kaya – Infinity Downline”

  1. memang haram! Says:

    I got this from one member of infinity downline. ia cakap ID not haram pasal follow these.

    1) Produk yang harus dibeli dengan tujuan untuk menggunakan produk, bukan hanya sebagai helah untuk memenuhi aturan Syariah.
    – nada ni! urang masuk psl duit nya. bukan untuk pakai productnya.haha. cuba interbiew durang ah. nada dorang tau papa kali psl produknya ah.

    4) Komisen yang harus didasarkan pada nilai produk yang dijual, bukan pada jumlah rekrut yang dilakukan.
    – aha. dalam ID mun nada rekrut nahada kamu belurih usin.

    5) Tidak harus ada sasaran penjualan untuk memperolehi komisen.
    – lagi. uang susah atau palui akan jadi sasaran.

    7) Skim perniagaan piramid adalah jelas haram.
    – memang jelas ID is a piramid skim. patutnya point satu ani dan cukup ni untuk tutup buku.

    pandai kamu ani manipulate urang eh.

  2. Smua tia haram! Says:

    Cali jua eh.Hebat jua ID ane smpai dpertikaikan.Urg berjaya andang kana manipulasi.Hahaa.

    Walaupun aku nda join program ani,aku tau cemana ia berfungsi.

    Haram tia? Awu andang haram th kraja drg atu!! Cemana kn maju?? Asal sanang n untung saja kana manipulasi.Ada tia hukum Islam keluar.Klw mcm DINA atu tarang2 menipu.Nda jua heboh hantap.Oppss!!

    Sory to say dat,klw pasal untung n hdup sanang kana haramkan.Pasal riba tu.Klw pasal nyaman n sanang (zina) kana haramkan,nda jua urang merati.

    Teserah arah urg atu,mau ikut o nda.Nda urg antak2 kaki majal nyuruh ikut.Tepuk hati,tanya iman.Sory f ada yg terasa.Peace.

  3. Haram ?? sapa yg pandai2 mebagi hukum ?? Says:

    Haram??sapa yg pandai2 mebagi hukum ani kan..aku ani nda plg join jua tapi kalau business urg ani biar tia drg punya,ndz payah th kan masuk campur,kalau nda suka lebih baik diam2 saja daripada memburuk2 kan atu,namanya dengki sudah tu,atu baru berdosa namanya,,lagipun terpulang kepada sesiapa yg kan join,join lah,kalau inda mau,jgn tah biar tia..yg penting atu cara drg berbusiness,atu business urg..

    kalau mcm DINA sanggup urg ikt tapi last2 nya sama jua bankrupt..alahai manusia~maybe ramai urg yg takut sudah nie sal DINA lah Amway lah TVI lah..

    Bab2 urg minum arak yg banyak berjurit d kalangan Islam nda pandai sadar,tapi sudah pasal business mcm ani kana pertikaikan tia..pelik lah~mungkin ada sesetengah pihak yg rasa tercabar atau tergugat businessnya disebabkan oleh infinity donwline ini lah baru mereka cakap business ini haram..yg penting biarlah terpulang kepada setiap individu..Ini bukan utk ditujukan kepada sesiapa pun..hanya untuk dijadikan panduan bersama..

    • Usahawan Tempatan Says:

      Banar 2, apa kan di cbuk2kan… Urang bisnes, bukannya mengacau ko….. Ko pandai2 mbagi hukum…. Mufti kah ko ne!!!?….. Mun miani tah sikap org mcm ko ane, sampai bila tah orang Melayu ani kan maju dlm bisnes…..

      Org yg membuat bisnes ane tah namanya org yg mahu berusaha bukannya duduk diam dapat duit…., tau bejual DADAH SYABU….

      Adang tah mengomen pasal org kan buat bisnes ane….. Ane tah namanya DANGKI…. Nda dapat meliat org lain sanang….. Klu ko kan mau sanang, join tah…. jgn banyak pikir….. Ani lalainya kan merusakkan bisnes org saja!!!!!!!!!!!!

      • open your effing mind Says:

        kalau business nya atu inda memudaratkan (memanipulasi ) org lain, behapa org kan sibuk?

        pasal ‘business’ nya ani menganggu org lain th dnyakan d cni. mun gnya pasal minum dan brzina memang sudah umum tu d ketahui ramai org islam hukum hakamnya. masalahnya dcni, business ani ada org yg kurang peka dgn process nya. pasal atu th dterangkan d cni. mun gnya pasal dngki, baik plg ia mngucapkan business org lain yg nampak maju (seperti abdul razak holdings)

  4. boo yah Says:

    inda mengana jua eh. mun nama blog dah psl scam behapa segala zina and minum arak plg ko bawa2?hahahaha. pyh jua urg inda mau menerima kenyataan ani eh

  5. DINA Says:

    sekarang DINA tarang2 menipu tia nya. dulu masa nya alum bankrupt semua urg mendefend kali ah. semua urg kan join. kana laung2kan. sama ni macam ID ah. nanti dah ID ilang and ada scheme baru lagi kana tulis sini rah bruneiscam ada tah urg cakp “ID atu tarang2 menipu!”. gagagaga. DINA yg nampak urang2nya terang dan nyata lagi menipu. apa tah lah lagi yg online aniii. lu pikir lah sendiri. pebaik $50 ganya pintanya.. diri mampu, urg lain cemana yg kamu hasut2 ah. tau jua urg facebook kamu atu hari2 status menghasut urg supaya masuk. pebaik inda kamu majal. mun urg atu urg susah, desperate dan naive tertipu jua tu.

  6. Ahli ID Says:

    Salam.. Ingin ku memberi pendapat sal ID ani.. mungkin lain urg lain cara pikiran dan tanggapan durang ah.. Kalau kan di pikir2 secara logik dalam tani menjalankn business ID ani tujuan utama apa…?? untuk memperbaiki hidup tani..! maksudnya menikmati kesenangan hidup dan lepas dari bebanan Hutang (yang andang inda di galakan islam) jadinya konsep ID ani sebenarnya tani saling bantu membantu di antara satu dan yang lain..!! atu kira bepahala kaliahh…!! cuatah..! yang penting niat atu biar lurus..! Hal Haram dan Halal ani yang banarnya Allah saja yang berhak meletakkan apa hukumnya..!! Ulama mengatakan Haram sebab produk yg di jual dlm ID ani ada yang bercanggah dlm agama islam.. tetapi yang banarnya urg lebih tertarik pada Sistem Reverse 2UP yang di perkenalkan dlm ID di mana semua ahli akan mendapat hasil yang sama wah… Dan jua berusaha kaliah untuk membawa urg join bukannya goyang kaki..!!! Ganya ku liat dlm FB cara urg mempromote atu salah di mana mengeliurkan semua urg … Login facebook dapat duit..! (mcmapa) jadinya caraku terus terang bagitau wah akan sistem business ani ku jelaskan biar durang paham dari A-Z inda jua ku rugi ok… ada jua yang majal suruh bayar dulu baru durang terangkan..!! atu baru haram sebab dalam hukum jual beli tani mesti perkenalkan produk yang di jual (Program ID). lepas atu kalau rasa inda mau join diam2 shaaa… jgn tah ingar sal business ani nada yg memaksa diri ok..!! tapi alhamdulilah semua downline ku jaga aku mahu durang sama2 berjaya dlm business ani..! yang penting bebas hutang.. Tawakal pada Allah ok.. Rezeki atu Hak allah bukannya kamu semua..!!! Syukur tah daripada men nombor ekor atu tarang2 HARAM (^^;)


  7. Terima kasih atas balasnya🙂 sedikit kan menanmbah.

    Apa kah itu REZEKI? Halal haram hanya tuhan yang dapat menentukan? Astagafirullah……Ulama mengatakan sesuatu yang haram melalui dan berpandukan kitab alquran yang diberikan pada kitani dari tuhan…. bukannya buku kamus. Dengarkan lah manusia, bahawasnya rezeki itu apa yang kitani makan dan minum dana apa yang kita pakai pada masa ini dan saat ini. Walaupun sekiranya kita mempunyai satu juta dalam bank, belum tentu atu hak tani atau rezeki tani. Mana tahu dalam perjalanan mengeluarkan duit satu juta atu kana rompak atau mati tia tani, so atu bukan bererti rezeki tani…mungkin rezeki org.

    Mengapa ID menjadi satu perkara yang meragukan? ianay akan menjadi ragu atau gharar jia sekiranya terjadi kezaliman. Mengambil duit org lepas itu menyuruh org yang join jadi downline mencari downline bagi mendapat keuntungan. ID alah satu sistem tarik duit yang mengunakan system Multi Level Markeeting. Dan MLM adalah tidak salah jika sekiranya kita melakukannya dengan menjual barang, seperti amway, cni , elken dan sebagainya.

    ID mengaburi mata peserta, dengan menayangkan duit bukan pada product. ebook yang dberikan hanya sebagai pengabur. Saya ingin bertanya, adakah anda membaca ebook yang berikan? kalau YA…. saya ingin berjumpa dengan tuan/puan….. dan bertanya terus ….kalau boleh menyuruh anda memberitahu saya bagaimana caranya membuat sesuatu, melalui dengan mengunakan ebook.

    INgatlah, Sesuatu yang BAIK itu datangnya dari tuhan, mana kala yang buruk itu datangnya dari diri kita sendiri.


  8. What’s up, every time i used to check web site posts here early in the morning, for the reason that i enjoy to learn more and more.


  9. I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up!
    I’ll go ahead and bookmark your website to come back later on. Cheers


  10. Hi to every body, it’s my first go to see of this web site; this webpage contains awesome and really good information for visitors.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: