Modus operandi sesebuah scam

Januari 24, 2010

Dalam pemasaran memang kebiasaaan strategi mereka ‘to tell us what we want to hear’, maksudnya apa yang tani sebagai konsumer perlukan iatah yang mereka katakan mereka mampu beri. Pebaik inda banar. Macam iklan shampoo. Ia tau urang mencari cari solution to get rid of frizzy dry hair. Dorang liatkan lah arah tani yang shampoo dorang mampu meluruskan dan melembutkan rambut. Sudah di cuba, mau tia karang macam dalam iklan rambut ku ah!

Jadi, dalam hal ani scam artis tau apa yang tani mau. DUIT DUIT DUIT. Apa lagi, mereka bagi tau tani lah mereka mampu bagi tani duit dengan mudah. Dari sini macam macam lah idea kreatif scam artist ani untuk menipu urang. Mereka akan janjikan tani dengan pulangan yang hebat-hebat dan meyakinkan. Cara terbaik untuk meyakinkan tani ialah tidak lain tidak bukan, macam iklan shampoo tadi. Ia demo dulu yang barangnya atu banar. Inda hairan lah bila memang ada banar-banar pulangan besar yang mereka janjikan ani. Ramai jua akan ampit awal awal. Tapi jangan silap. Ani tah salah satu cara dorang untuk menarik lebih ramai pelabur. Sudah ramai urang belurih dari business durang ani, tantu makin ramai yang kan mau join. Semasa peak ani tah nanti scam artist ani akan lari dengan beribu atau berjuta duit tani. Habis lah.

Tapi, selang beberapa tahun, akan timbul lah lagi scam artist lain dengan modus operandi yang berbeza. Tapi cara menarik mangsa tetap sama. Dengan janji pulangan duit yang besar. Manusia ani memang inda pandai jara bila berkenaan dengan isu duit.

Ciri-ciri scam ani adalah seperti berikut:

1) Pulangan (interest or commission) yang tinggi

2) Pendapatan yang inda dapat di pastikan dari mana datangnya

3) Business nya nada ofis yang official

4) Inda ternama atau terkenal, konon-konon kompeni tersebut baru saja di tubuhkan

5) Borang permohonannnya terlalu simple

6) Cara memohon lebih simple dan mudah sekali

7) Tawaran yang terlalu hebat!

13 Responses to “Modus operandi sesebuah scam”

  1. Nicee Says:

    Thumbs up for this blog! It’s ok if it can’t open some people’s mind. At least YOU TRY!🙂

  2. Nicee Says:

    I’ll help spread it around.

  3. typical! Says:

    as absurd as it sounds, ppl all over the world still fall for scams. Bila dah soal duit, they don’t even care how they got it asal dpt duit freee.

  4. 905 Says:

    Thanks for the info…

  5. penipu Says:

    lagi sal scam ani dey like to tell dey have secret yang urg len inda tau. lyk kad atu dey say dey know how to make money inda payah keraja. by cari urg saja nya. p secretnya ni nada jelas ia gtau rah ajennya. haha. yg bnrnya secretnya ganya piramid skim. ani dah bulan 3. tapi balum ada kadnya. yang ada masuk member atu baik tah report ke MOF.

    Hjh Maizatun Najibah,
    Financial Services Division,
    Ministry of Finance
    Telephone 2380972

  6. Profesor Says:

    Ada Sebuah kompeni d brunei bersistemkan yahudi. memaksa org masuk. kebanyakan anak2 muda dan naif. luan iski dan tertipu. telah didapati dari ahkbar negara jiran bahawa syarikat tersebut memberi sumber keuntungan dari 2% ke ISRAEL REJIM ZIONIS. tujuan untuk menghapuskan orang2 islam. penghujungnya huruf Y, permulaan A.

    Hati-hati2 dengan scam mereka. mereka menawarkan tawaran hebat jugak, tetapi mempelawa orang dengan menyembunyikan nama syarikat.

  7. legit MLM Says:

    “MLM” schemes must prove that:

    1. It distributes a real product at normal retail price or lower to the end user.

    2. Even the last person to join, will get good value for money.

    3. It has no Pyramid, nor Ponzi characteristics.

    4. It allows you to first create an interested network, before the need to pay any money.

    5. You should not need to consume the product yourself – you should be able to retail it for a profit, if need be.


  8. Do you hv prove yang kompeni atu ada buat scam..? Tapi me nasihatkan jua lah nda semua sistem bisnes online ada scam iatah lain kali sebelum join mesti siasat dulu cari pendapat rakyat bumi mengenai bisnes tersebut…terima kasih

    • inda payah prove deh Says:

      nada urg cuba kan memprove apa2 sini ani. ganya kan membuka minda urang yang tertutup dan naive tentang scam ani.

  9. inda payah prove deh Says:

    dan kamu yang masuk skim ani cuba deh tolong update2 brapa org dah tedapat kad atu dan yang alum tedapat brapa org. mun asa nya tetipu jangan ego. bagitau tah supaya menolong urg lain. tapi maklum lah, scam ani di liatkannya tani dulu yg ia atu ‘banar’ untuk meyakinkan kitani. yang dah tedapat kad atu puas lah hati, yang belum tedapat tertunggu2 dan berharap.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: